2017 m. liepos 5 d., trečiadienis

GB: IMAGES *10* VAIZDELIAI: DB










DIDŽIOJI BRITANIJA
- moderni šalis, uoliai puoselėjant savo tradicijas, taip pat ir karališkąsias, stengdamasi jas suderinti su dabarties poreikiais. Beje, būtent britai davė pasauliui karaliaus instituciją. Įdomu? Skaitykim toliau: liet. tekstai - juodomis raidėmis.
P. S. Nepamiršti, kad DB - tai Anglija, Škotija ir Velsas!


1

Vindzoro rūmai

THE ROYALE PALACES
KÖNIGLICHE SCHLÖSSER
KARALIŲ RŪMAI
Jei yra karalius, tai turi būti ir rūmai. Karališka šalis DB, iš tiesų, garsi savo rūmais. DB garsiausi karališkieji rūmai yra Londone ir Vindzore (tai - Anglija), įspūdingi karališkieji rūmai yra Edinburge (tai - Škotija), o štai Velso sostinėje - Kardife karališkųjų rūmų nėra!

2

Karalienės gimtadienis Vinčesteryje 2017 m.

KARALIŠKOS TRADICIJOS - KARALIENĖS GIMTADIENIS
Garsiausia karališka tradicija, turbūt yra karalienės gimtadienis. DB tai nėra valstybinė šventė, bet jos diplomatinėse atstovybėse karalienės gimtadienis švenčiamas kaip Jungtinės karalystės nacionalinė šventė. Lietuvoje JK ambasada taip pat pakviečia švęsti. Tad kitos dienos spaudoje jau matome skrybėlėtas lietuviškųjų garsenybiųnuotraukas, į kurias linksma žiūrėti, nes dažnai garsenybė sau, o skrybėlė sau. Bet ši šventė ir turi būti smagi...
Dabartinė karalienė Elžbieta II gimė 1926 balandžio 21, o karaliene tapo 1952. Tikrąjį gimtadienį karalienė švenčia privačiai, bet ta proga vidurdienį Londone (virš Hyde Park ir Tower) bei Vindzore (virš Windsor Great Park) į dangų pakyla fejerverkai. Oficialiūs monarchų gimtadieniai pradėti švęsti DB nuo 1748, o nuo 1908 m. jie perkelti į vasarą (nesvarbu, kada iš tiesų gimė karalius) tikintis gero oro. Anglai - praktiški žmonės! Kokios šventės, kai šalta!!!
Oficialus DB karalienės gimtadienis švenčiamas antrąjį birželio šeštadienį. Tauta švenčia vienaip, karališkoji šeima kitaip. Miesto ir miestelio organizuojami renginiai, piknikai ar koncertai, skirti karalienės gimtadieniui. Žinoma, svarbiausias šventės ceremonija vyksta Londone. Tuomet karalienė pasirodo Bekingemo rūmų balkone, kur su kitais karališkosios šeimos nariais stebi spalvingą karalienės gimtadienio bei raitosios artilerijos paradą. Ilgą laiką karalienės namus purtė nelaimingos vaikų šeimų peripetijos. Kai jos nurimo, tauta ėmė siųsti tokias gimtadienio dovanas, kaip BREXIT 2016 m. (90-mečio proga!) arba MAYXIT 2017 m. (netikėti rinkimų rezultatai). Na, mielieji britai, turite jumoro jausmą taip sveikindami! Ar kada nors karalienė Elžbieta II galės švęst džiugiai?

P.S.
Ką tik praėjo 2018 m. karalienės gimtadienio šventė. Žvelgiant į portalų nuotraukas negali atsistebėti, kokia gera nuotaika spinduliuoja jos Didenybė! Nepaisant net to, kad po akių operacijos į pasaulį turi žvelgti per juodus akinius. Pagaliau, Elžbieta II gali džiaugtis! Balkone susirinkę šeimo nariai gali patvirtinti, kad yra laimingi. 2018 metai atnešė tik gražias dovanas ir tikrojo, ir oficialaus gimtadienio proga: į pasaulį atėjo dar vienas proanūkis, po to laimingai vedė anūkas Haris, kuris tuoj po karalienės gimtadienio pranešė, kad neužilgo ji sulauks dar dviejų proanūkių- dvynukų. Pagaliau, karalienė Elžbieta II iš tiesų gali džiaugtis! Balkone susirinkę karališkosios šeimos nariai, atrodo, pagaliau pagavo savo laimės paukštes. Karalienė nusipelnė tokio gimtadienio. Pasidžiaukime kartu su britais ir jų karališkąja šeima. Ir palinkėkime, kad Bekingemo rūmų balkonas kasmet prisipildytų tokių laimingų žmonių, kaip šiemet. Ir karaliai nusipelno būti laimingi!

3






 DB ISTORIJA - KARALIŲ GYVENIMO ISTORIJA
Pasaulio šalių istorijos paprastai dalijamos į amžius, o DB - į karalių gyvenimo laikotarpius. Todėl jie sako ir rašo Viktorijos, Elžbietos ar Edvardo laikais, Edvardo ar Viktorijos laikų pastatas, parkas etc. Nori nenori, turi atsiversti bent jau Google, kitaip nesuprasi laikmečio. Gerai, kad paskutinė karalienė vado ilgai, būtų gerai, kad amžinai...


4


KARŪNUOTI BOKŠTAI
Jie iš karto krenta į akis ir signalizuoja: esate karališkoje šalyje!


 5

Vinčesteris: Paminklas Alfredui Didžiajam

PAMINKLAI*MONUMENTS* DENKMÄLER
Turbūt daugiausia paminklų yra karalienei Viktorijai. O štai karaliui Alfredui Didžiajam - tik vienas, nors jis vienintelis britų karalius, pavadintas Didžiuoju.


6

Reading'as

 KARALIŠKI MIESTAI * ROYAL CITIES * KÖNIGLICHE STÄDTE Galvojau, kad Londonas, Edinburgas ar Vindzoras. Pasirodo, yra specialus karališko miesto titulas, ir jį turi Readingas, nors ten karaliai ir nebegyvena...

7


 PAŠTO DĖŽUTĖS*POST BOXES *BRIEFKÄSTEN
Nepraeikite pro pašto dėžutes - tai tikri britų karališkosios istorijos ženklai...

More:
Daugiau žr.:
Mehr s.:
http://nijolife.blogspot.co.uk/2017/06/gb-images-3-vaizdeliai-db.html 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą